Inkasszó

Beszedés számla  

Az Beszedés számla mezőbe vigyük be azt a számlaszámot, amin a bejövő pénzt jóvá kell majd írni. Tipikus esetben a forint folyószámlánkat fogjuk erre a célra használni. A program csak saját, HUF devizanemű számlát fogad el. Nem lehet megadni itt ügyletszámlát (BET, HIT, TAR, FAK, ERT) sem.

Partner választás  

A beszedés számla mező alatt egy legördülő listát találunk, amivel a partner nyilvántartásba előzőleg felvett címzettek közül választhatunk. A gyakran előforduló címzetteket célszerű felvenni a nyilvántartásba, ekkor ugyanis a program automatikusan kitölti nekünk a következő három mezőt. A partner lista kezdetben üres. Ha az aktuális címzett nincs benne a partner listában (például, mert a lista üres), akkor is lehet inkasszót küldeni, csak ez esetben kézzel kell kitölteni a következő mezőket.

Kötelezett számla  

A Kötelezett számla mezőbe kell beírni a címzett számlaszámát. Az inkasszó sikere érdekében nagyon fontos, hogy a számlaszámot pontosan töltsük ki. Ha a címzett szerepel a partner nyilvántartásban, akkor a program automatikusan ki tudja tölteni a mezőt.

Kötelezett neve  

A Kötelezett neve mezőben adjuk meg a címzett nevét. Ha a címzett szerepel a partner nyilvántartásban, akkor a program automatikusan ki tudja tölteni a mezőt.

Kötelezett bankja  

A Kötelezett bankja mezőben adjuk meg a címzett bankjának nevét. Ha a címzett szerepel a partner nyilvántartásban, akkor a program automatikusan ki tudja tölteni a mezőt.

Beszedés összege  

Az Beszedés összege mezőbe írjuk be az inkasszó összegét. Mondani sem kell, milyen fontos a helyes összeg ellenőrzése.

Benyújtás indoka  

A Benyújtás indoka sorban egy legördülő lista van, amiből kiválaszthatjuk az inkasszó típusát.

Jogszabály száma  

A Jogszabály száma mezőt akkor kell kitölteni, ha az inkasszót jogszabály alapján nyújtjuk be.

Határidő  

A Határidő mezőt határidős inkasszó esetén kell kitölteni.

Bizonylatszám  

A Bizonylatszám mezőbe az inkasszóra jellemző tetszőleges adatot írhatunk. Szokás például feltüntetni itt annak a számlának az adatait, aminek a kiegyenlítésére beszedjük a pénzt. A bank a mező tartalmát nem vizsgálja, hanem változtatás nélkül továbbküldi a címzettnek.

Közlemény  

A három Közlemény mezőbe az inkasszóhoz kapcsolódó tetszőleges tartalmú megjegyzést írhatunk. A szöveget a bank változtatás nélkül továbbküldi a címzettnek.


Háttérinfó: E-Kontó Demó
E-Kontó 0.9.01 (C) ComFirm
Dr. Vermes Mátyás
2003. június 3.