Forint átutalás/átvezetés, VIBER átutalás

Ugyanabban a dialogboxban készítjük a HUF átutalás, HUF átvezetés és VIBER átutalás tranzakciókat.

Indító számla  

Az Indító számla mezőbe vigyük be azt a számlaszámot, amiről pénzt akarunk küldeni. Tipikus esetben a forint folyószámlánkat fogjuk erre a célra használni. A program csak saját, HUF devizanemű számlát fogad el. Nem lehet pénzt utalni betétszámláról. Az egyszer itt megadott számlaszámot a program megjegyzi, és következő alkalommal a mező már előre ki lesz töltve (persze meg lehet változtatni).

Partner választás  

Az indító számla mező alatt egy legördülő listát találunk, amivel a partner nyilvántartásba előzőleg felvett címzettek közül választhatunk. A gyakran előforduló címzetteket célszerű felvenni a nyilvántartásba, ekkor ugyanis a program automatikusan kitölti nekünk a következő három mezőt. A partner lista kezdetben üres. Ha az aktuális címzett nincs benne a partner listában (például, mert a lista üres), akkor is lehet átutalást küldeni, csak ez esetben kézzel kell kitölteni a következő mezőket.

Kedvezményezett számla  

A Kedvezményezett számla mezőbe kell beírni a címzett számlaszámát. Az átutalás sikere érdekében nagyon fontos, hogy a számlaszámot pontosan töltsük ki. Ha a címzett szerepel a partner nyilvántartásban, akkor a program automatikusan ki tudja tölteni a mezőt.

Ha kedvezményezett számlaként saját (bankon belüli) számlát adunk meg, akkor az átutalás egy speciális esetéhez jutunk, az átvezetéshez. Ilyen módon lehetőség van a pénzek mozgatására saját számláink között. A program magától felismeri, hogy mikor melyik esetről van szó.

Kedvezményezett neve  

A Kedvezményezett neve mezőben adjuk meg a címzett nevét. Ha a címzett szerepel a partner nyilvántartásban, akkor a program automatikusan ki tudja tölteni a mezőt.

Kedvezményezett bankja  

A Kedvezményezett bankja mezőben adjuk meg a címzett bankjának nevét. Ha a címzett szerepel a partner nyilvántartásban, akkor a program automatikusan ki tudja tölteni a mezőt.

Átutalt összeg  

Az Átutalt összeg mezőbe írjuk be az elküldeni kívánt összeget. Mondani sem kell, milyen fontos a helyes összeg ellenőrzése.

Értéknap  

Az Értéknap mezőben megjelenik az átutalás pénzügyi teljesítésének várható dátuma. A dátumot nem lehet megváltoztatni.

Bizonylatszám  

A Bizonylatszám mezőbe az átutalásra jellemző tetszőleges adatot írhatunk. Szokás például feltüntetni itt annak a számlának az adatait, aminek a kiegyenlítésére utaljuk a pénzt. A bank a mező tartalmát nem vizsgálja, hanem változtatás nélkül továbbküldi a címzettnek.

Közlemény  

A három Közlemény mezőbe az átutaláshoz kapcsolódó tetszőleges tartalmú megjegyzést írhatunk. A szöveget a bank változtatás nélkül továbbküldi a címzettnek.

Viber átutalás  

A Viber átutalás mezőben bejelölhetjük, hogy az átutalást VIBER-rel akarjuk küldeni. A VIBER átutalás lényegében ugyanaz, mint a közönséges átutalás, kivéve, hogy a bank ezeket más úton-módon küldi (gyorsabban, pár órán belül), és persze nagyobb költséget számít fel. Tipikus esetben megfelelő a normál átutalás, amihez a Viber jelölő négyzetet üresen hagyjuk.


Háttérinfó: E-Kontó Demó
E-Kontó 0.9.01 (C) ComFirm
Dr. Vermes Mátyás
2003. június 3.